Nieuws voortgezet onderwijs & mbo

Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit

Juni 2020 - Hoe kunnen jeugdboeken gebruikt worden om over diversiteit en inclusiviteit na te denken? De onderzoekers kijken niet alleen naar de jeugdboeken zelf, maar ook naar het publiek.

De doorgaande leeslijn

Juni 2020 - Stichting Lezen maakt zich sterk voor een leesomgeving waarin kinderen willen, kunnen en blijven lezen. In onze publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven we op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren.

Leesoffensief

Oktober 2020 - Het gaat niet goed met lezen in Nederland. Achttien organisaties uit het veld van onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid maken zich hierover al geruime tijd zorgen en luiden nu voor het eerst gezamenlijk de noodklok.

Boekengasten - herfst 2020

September 2020 - Lekker chillen doe je met een boek. In de Bibliotheek vind je kasten vol. Er zit altijd wel een verhaal voor jou tussen. Superspannend. Razend romantisch. Volkomen maf. De boekengasten maakten alvast een selectie voor je.

Nina Polak wint De Inktaap 2020

15 juni 2020 - Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020. Dit werd bekendgemaakt in de speciale podcastserie van De Inktaap. Gebrek is een groot woord gaat over de 22-jarige zeilster Nynke Nauta - alias Skip - die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen het verlangen naar vrijheid en geborgenheid.

Brochure onderwijsaanbod PO & VO

Juni 2020 - De brochures met het onderwijsaanbod voor het PO en het VO voor het schooljaar 2020-2021 zijn klaar. Bekijk online naar het aanbod van de bibliotheek. In onze Webshop zijn deze producten te bestellen.

Match wint de prijs van de Jonge Jury

3 juni 2020 - Het boek Match van Buddy Tegenbosch won de prijs van de Jonge Jury. De Jonge Jury Debuutprijs ging naar Dit is hoe het ging, van Astrid Boonstoppel. Lees meer op de website van Jonge Jury

Vlogboek over lezen

Maart 2020 - Boekvlogger en docent Jörgen Apperloo maakt vlogs over lezen. Bijvoorbeeld het Vlogboek over lezen: in vijf video's behandelt Jörgen verschillende vragen die iets met lezen te maken hebben.

Lezen doe je samen. Hoe kan leeshonger gestimuleerd worden?

Februari 2020 - Hoe wordt iemand een lezer en hoe blijft iemand lezen? Niet omdat het moet voor school, maar omdat het plezierig is. Dat kan alleen door positieve leeservaringen op te doen en dat lukt alleen met de hulp van anderen.

Onderzoek: Lezen stimuleren via vrij lezen, boekgesprekken en app-berichten

Februari 2020 - In dit onderzoek werd onder meer onderzocht of deelname aan de Bibliotheek op school in het basisonderwijs en op het vmbo zorgt voor meer leesmotivatie bij de kinderen. Op alle scholen is vrijlezen een van de belangrijkste activiteit in de klas. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vrij lezen vooral een positief effect heeft op leerlingen die al veel lezen.

Nieuwsbrieven

De afdeling Educatie & Leesbevordering stuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief aan de scholen in de Haarlemmermeer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Ga naar Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven primair onderwijs:
Nieuwsbrief PO januari/februari 2021
Nieuwsbrief PO november/december 2020
Nieuwsbrief PO september 2020

Nieuwsbrieven voortgezet onderwijs:
Nieuwsbrief VO december 2020
Nieuwsbrief VO oktober 2020

Voor archief nieuwbrieven ga naar

Online Boekentips in corona-tijd
Voor tijdens de lockdown hebben we online Boekentips gemaak voor ouders, leerlingen en leerkrachten om het lezen thuis te blijven stimuleren.

Boekentips primair onderwijs:
Boekentips 7 PO - voorlezen
Boekentips 8 PO - poezie

Boekentips voortgezet onderwijs:
Boekentips 4 VO
Boekentips 5 VO

Voor archief Boekentips in corona-tijd Ga naar

Onderzoek over lezen en leesplezier

Recent onderzoek laat zien dat vrij lezen niet voor alle leerlingen een positieve invloed heeft op leesplezier. Inzichten die voortkomen uit onderzoek beïnvloeden onze acties en activiteiten op de scholen. Welke onderzoeken zijn er recentelijk uitgekomen?

Ga naar ons overzicht voor onderzoek en publicaties over lezen en leesplezier