Nieuws voortgezet onderwijs & mbo

Boekentips van Boekengasten zomer 2021

Lees de boekentips van Boekgasten: Ik ga weg vertelt in vijftig korte verhalen over lastige ouders, vanuit het perspectief van jongeren. Of het nieuwste boek van Anna Woltz Tunnel, over een groepje van vier kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilen in de ondergrondse. Lees alle boekentips en download Boekengasten:

De alternatieve boekenlijst van leesclub Nescio

Maart 2021 - Audio en video geven context. Aan een tijd, gebeurtenis of persoon. Of aan een boek! Samen met de jonge leesclub Nescio steekt beeldengeluidopschool.nl de ouderwetse leeslijst in een modern jasje. Maak lezen nog leuker en zet filmpjes in die aansluiten op het onderwerp van een boek!

Read2Me kampioen Haarlemmermeer

Maart 2021 - Door Corona was er helaas geen fysieke voorleeswedstrijd mogelijk in het Cultuurgebouw. Wat normaal een hele feestelijke en spannende middag moest worden heeft dit jaar plaats gevonden op afstand. Bekijk het filmpje met de bekendmaking van de Read2Me kampioen Haarlemmermeer.

Uit het leven van een hond wint Inktaap 2021

Februari 2021 - Uit het leven van een hond, geschreven door Sander Kollaard, werd bekroond met de Inktaap, dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.

Beeld en Geluid: mediaplatform voor het onderwijs

Januari 2021 - Speciaal voor het onderwijs (po, vo, mbo, hbo & wo) selecteert Beeld en Geluid relevant video- en audiomateriaal uit haar collectie, dat beschikbaar wordt gemaakt voor gebruik in lessen of presentaties.

Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit

Juni 2020 - Hoe kunnen jeugdboeken gebruikt worden om over diversiteit en inclusiviteit na te denken? De onderzoekers kijken niet alleen naar de jeugdboeken zelf, maar ook naar het publiek.

De doorgaande leeslijn

Juni 2020 - Stichting Lezen maakt zich sterk voor een leesomgeving waarin kinderen willen, kunnen en blijven lezen. In onze publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven we op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren.

Leesoffensief

Oktober 2020 - Het gaat niet goed met lezen in Nederland. Achttien organisaties uit het veld van onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid maken zich hierover al geruime tijd zorgen en luiden nu voor het eerst gezamenlijk de noodklok.

Boekengasten - herfst 2020

September 2020 - Lekker chillen doe je met een boek. In de Bibliotheek vind je kasten vol. Er zit altijd wel een verhaal voor jou tussen. Superspannend. Razend romantisch. Volkomen maf. De boekengasten maakten alvast een selectie voor je.

Nina Polak wint De Inktaap 2020

15 juni 2020 - Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020. Dit werd bekendgemaakt in de speciale podcastserie van De Inktaap. Gebrek is een groot woord gaat over de 22-jarige zeilster Nynke Nauta - alias Skip - die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen het verlangen naar vrijheid en geborgenheid.

Nieuwsbrieven

De afdeling Educatie & Leesbevordering stuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief aan de scholen in de Haarlemmermeer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Ga naar Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven voortgezet onderwijs:
Nieuwsbrief VO mei 2021
Nieuwsbrief VO maart 2021

Nieuwsbrief VO december 2020
Nieuwsbrief VO oktober 2020

Voor archief nieuwbrieven ga naar

Onderzoek over lezen en leesplezier

Recent onderzoek laat zien dat vrij lezen niet voor alle leerlingen een positieve invloed heeft op leesplezier. Inzichten die voortkomen uit onderzoek beïnvloeden onze acties en activiteiten op de scholen. Welke onderzoeken zijn er recentelijk uitgekomen?

Ga naar ons overzicht voor onderzoek en publicaties over lezen en leesplezier