Nieuws primair onderwijs

De doorgaande leeslijn

Stichting Lezen maakt zich sterk voor een leesomgeving waarin kinderen willen, kunnen en blijven lezen. In onze publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven we op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren.

Matilda presenteert... herfst 2020

September 2020: De boekentips van Matilda voor de herfst zijn er weer! Bijvoorbeeld Dit is Guus van Chris Chatterton. Op de voorkant van dit boek zit een sticker waar op staat: ‘De knorrigste hond van het land’. En als je dan naar hond Guus kijkt, dan zie je dat dat klopt.

Brochure onderwijsaanbod PO & VO

Juni 2020 - De brochures met het onderwijsaanbod voor het PO en het VO voor het schooljaar 2020-2021 zijn klaar. Bekijk online naar het aanbod van de bibliotheek. In onze Webshop zijn deze producten te bestellen.

Onderzoek: Lezen stimuleren via vrij lezen, boekgesprekken en app-berichten

Februari 2020 - In dit onderzoek werd onder meer onderzocht of deelname aan de Bibliotheek op school in het basisonderwijs en op het vmbo zorgt voor meer leesmotivatie bij de kinderen. Op alle scholen is vrijlezen een van de belangrijkste activiteit in de klas. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vrij lezen vooral een positief effect heeft op leerlingen die al veel lezen.

Nieuwsbrieven

De afdeling Educatie & Leesbevordering stuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief aan de scholen in de Haarlemmermeer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Ga naar Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven primair onderwijs:
Nieuwsbrief PO juni 2020
Nieuwsbrief PO maart 2020

Nieuwsbrieven voortgezet onderwijs:
Nieuwsbrief VO juni 2020
Nieuwsbrief VO maart 2020

Voor oudere nieuwbrieven ga naar

Nieuwsberichten in corona-tijd
In periode van de corona-crisis hebben we nieuwsbrieven voor het onderwijs gemaakt om tijdens het thuisonderwijs het lezen te blijven stimuleren. Ga naar

Onderzoek over lezen en leesplezier

Recent onderzoek laat zien dat vrij lezen niet voor alle leerlingen een positieve invloed heeft op leesplezier. Inzichten die voortkomen uit onderzoek beïnvloeden onze acties en activiteiten op de scholen. Welke onderzoeken zijn er recentelijk uitgekomen?

Ga naar ons overzicht voor onderzoek en publicaties over lezen en leesplezier