Nieuws primair onderwijs

Kletsheads

Kletsheads is een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Wat kun je verwachten als je je kinderen meertalig opvoedt? Waar moet je op letten? Wat helpt hun taalontwikkeling wél, en wat juist niet?

Dutch Podcast Award

November 2020 - De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur heeft de Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek.

Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit

Juni 2020 - Hoe kunnen jeugdboeken gebruikt worden om over diversiteit en inclusiviteit na te denken? De onderzoekers kijken niet alleen naar de jeugdboeken zelf, maar ook naar het publiek.

De doorgaande leeslijn

Juni 2020 - Stichting Lezen maakt zich sterk voor een leesomgeving waarin kinderen willen, kunnen en blijven lezen. In onze publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar beschrijven we op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren.

Leesoffensief

Oktober 2020 - Het gaat niet goed met lezen in Nederland. Achttien organisaties uit het veld van onderwijs, cultuur en jeugdgezondheid maken zich hierover al geruime tijd zorgen en luiden nu voor het eerst gezamenlijk de noodklok.

Matilda presenteert... herfst 2020

September 2020: De boekentips van Matilda voor de herfst zijn er weer! Bijvoorbeeld Dit is Guus van Chris Chatterton. Op de voorkant van dit boek zit een sticker waar op staat: ‘De knorrigste hond van het land’. En als je dan naar hond Guus kijkt, dan zie je dat dat klopt.

Brochure onderwijsaanbod PO & VO

Juni 2020 - De brochures met het onderwijsaanbod voor het PO en het VO voor het schooljaar 2020-2021 zijn klaar. Bekijk online naar het aanbod van de bibliotheek. In onze Webshop zijn deze producten te bestellen.

Lezen met BoekStart en de Bibliotheek op school werkt

April 2020 - Met de landelijke leesbevorderingsprogramma’s BoekStart en de Bibliotheek op school stimuleren we kinderen van jongs af aan om te lezen. Op die manier willen we leesplezier bevorderen en laaggeletterdheid voorkomen.

Lezen doe je samen. Hoe kan leeshonger gestimuleerd worden?

Februari 2020 - Hoe wordt iemand een lezer en hoe blijft iemand lezen? Niet omdat het moet voor school, maar omdat het plezierig is. Dat kan alleen door positieve leeservaringen op te doen en dat lukt alleen met de hulp van anderen.

Onderzoek: Lezen stimuleren via vrij lezen, boekgesprekken en app-berichten

Februari 2020 - In dit onderzoek werd onder meer onderzocht of deelname aan de Bibliotheek op school in het basisonderwijs en op het vmbo zorgt voor meer leesmotivatie bij de kinderen. Op alle scholen is vrijlezen een van de belangrijkste activiteit in de klas. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vrij lezen vooral een positief effect heeft op leerlingen die al veel lezen.

Nieuwsbrieven

De afdeling Educatie & Leesbevordering stuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief aan de scholen in de Haarlemmermeer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Ga naar Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven primair onderwijs:
Nieuwsbrief PO januari/februari 2021
Nieuwsbrief PO november/december 2020
Nieuwsbrief PO september 2020

Nieuwsbrieven voortgezet onderwijs:
Nieuwsbrief VO december 2020
Nieuwsbrief VO oktober 2020

Voor archief nieuwbrieven ga naar

Online Boekentips in corona-tijd
Voor tijdens de lockdown hebben we online Boekentips gemaak voor ouders, leerlingen en leerkrachten om het lezen thuis te blijven stimuleren.

Boekentips primair onderwijs:
Boekentips 7 PO - voorlezen
Boekentips 8 PO - poezie

Boekentips voortgezet onderwijs:
Boekentips 4 VO
Boekentips 5 VO

Voor archief Boekentips in corona-tijd Ga naar

Onderzoek over lezen en leesplezier

Recent onderzoek laat zien dat vrij lezen niet voor alle leerlingen een positieve invloed heeft op leesplezier. Inzichten die voortkomen uit onderzoek beïnvloeden onze acties en activiteiten op de scholen. Welke onderzoeken zijn er recentelijk uitgekomen?

Ga naar ons overzicht voor onderzoek en publicaties over lezen en leesplezier