Nieuws primair onderwijs

Matilda presenteert ... zomereditie 2021

Juni 2021 - Lees de boekentips van Matilda: onder andere het avonturenverhaal De olifantendief, Ik ga bij Japie wonen, een mooi prenteboek van Rindert Kromhout over vriendschapen een moppenboek. Download Matilda zomereditie 2021:

Geef een prentenboek cadeau

Juni 2021 - Max en de Maximonsters van Maurice Sendak kan je vanaf 18 juni voor € 2,50 kopen bij de boekhandel. Met Max en de Maximonsters kan je ook veel doen in de klas. Download de lessuggesties, of lees hoe je tijdens het voorlezen uit Max en de Maximonsters kan werken aan een diep taalbegrip met Max en de Maximonsters.

Woutertje Pieterse Prijs 2021

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn de winnaars van de 34e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido’s Uitgeverij).

Prentenboek 2022: Maar eerst ving ik een monster

April 2021 - Monsters onder je bed, welk kind fantaseert er niet over? Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp is benoemd tot Prentenboek van het Jaar 2022.

Filmpje Leren lezen met plezier

Maart 2021 - Er zijn ontzettend veel leuke boeken om in te lezen. Maar er is zoveel!" hoor je misschien een ouder wel eens verzuchten. Herken je dit? Kijk dan naar het filmpje Leren lezen met plezier waarin onze leesconsulent Ruth ouders en opvoeders wegwijs maakt in de Bibliotheek. Bekijk het filmpje.

Nationale Jeugdkrakercompetitie

Maart 2021 - Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar hier heb je goede zoekvaardigheden nodig. Doe met je klas mee met de Nationale Jeugdkrakercompetitie!

Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

De voorleeskampioenen van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Haarlemmermeer zijn bekend: eerste prijswinnaar is Aimee van de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp, tweede winnaar is Vivianne van de Brandaris in Hoofddorp. Gefeliciteerd! Kijk naar het filmpje waarin de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Beeld en Geluid: mediaplatform voor het onderwijs

Januari 2021 - Speciaal voor het onderwijs (po, vo, mbo, hbo & wo) selecteert Beeld en Geluid relevant video- en audiomateriaal uit haar collectie, dat beschikbaar wordt gemaakt voor gebruik in lessen of presentaties.

Dutch Podcast Award

November 2020 - De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur heeft de Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek.

Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit

Juni 2020 - Hoe kunnen jeugdboeken gebruikt worden om over diversiteit en inclusiviteit na te denken? De onderzoekers kijken niet alleen naar de jeugdboeken zelf, maar ook naar het publiek.

Nieuwsbrieven

De afdeling Educatie & Leesbevordering stuurt vier keer per jaar een nieuwsbrief aan de scholen in de Haarlemmermeer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Ga naar Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsbrieven primair onderwijs:
Nieuwsbrief PO mei 2021
Nieuwsbrief PO maart 2021
Nieuwsbrief PO januari/februari 2021
Nieuwsbrief PO november/december 2020
Nieuwsbrief PO september 2020

Voor archief nieuwbrieven ga naar

Onderzoek over lezen en leesplezier

Recent onderzoek laat zien dat vrij lezen niet voor alle leerlingen een positieve invloed heeft op leesplezier. Inzichten die voortkomen uit onderzoek beïnvloeden onze acties en activiteiten op de scholen. Welke onderzoeken zijn er recentelijk uitgekomen?

Ga naar ons overzicht voor onderzoek en publicaties over lezen en leesplezier