Campagnes

Welke campagnes zijn er allemaal voor Leesbevordering en Mediawijsheid voor de kinderopvang, het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs? Lees hier in het kort over de verschillende campagnes. 

Kinderopvang

Media Ukkie Dagen (27 maart t/m 3 april 2021)

Dit jaar staan de Media Ukkie Dagen (27 maart t/m 3 april 2021) in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Ík zie, ik zie wat jij niet ziet’. Dit jaar zijn de Media Ukkie Dagen helemaal online vanwege corona.

Nationale Voorleesdagen (26 januari - 5 februari 2022)

Tijdens de Nationale Voorleesdagen vinden allerlei voorleesactiviteiten plaats voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Ga voor de Prentenboek Top Tien of voor meer informatie naar www.nationalevoorleesdagen.nl

Basisonderwijs

Geef een boek cadeau! (vanaf 23 april 2021)

De campagne Geef een boek cadeau! wil dat alle kinderen in Nederland en België opgroeien tussen de mooiste kinderboeken uit de jeugdliteratuur. Het jeugdboek van 2021 is De brief voor de koning, van Tonke Dragt.

Nederlandse Kinderjury (3 maart t/m 23 juni 2021)

De Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar twee beste kinderboeken van het afgelopen jaar: een kinderboek voor de leeftijd van 6 t/m 9 jaar en een kinderboek voor de leeftijd van 10 t/m 12 jaar. Kinderen in het hele land kunnen online stemmen op hun favoriete boek en bepalen daarmee welk boek de Kinderjury krijgt. 

Nederlandse Jeugdkrakerscompetitie (8 mei t/m 26 juni 2020)

Doe mee met de Jeugdkrakerscompetitie en verbeter de informatievaardigheden van je klas door twee maanden in zes rondes nieuwe krakersvragen op te lossen. Doelgroep van de Jeugdkrakerscompetitie is groep 7 en 8. 

Geef een prentenboek cadeau! (vanaf 18 juni 2021)

De leesbevorderingscampagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Dit jaar is Max en de maximonsters uitgekozen als prenteboek van de campagne. Vanaf 21 mei is het prentenboek voor € 2,50 te koop in de boekhandel.


1 2 3

Voortgezet onderwijs

Nederland Leest Junior (1- 30 november 2021)

Nederland Leest is een landelijke campagne van de openbare bibliotheken. Ieder jaar staat een ander boek centraal. Nederland Leest Junior richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (VMBO klas 1 en 2). Scholen kunnen dit boek voor een zeer schappelijke prijs bestellen. Interesse? mail de Bibliotheek

Week van de mediawijsheid (5 - 12 november 2021)

Het thema van de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) is Samen Sociaal Online. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft.

Po√ęzieweek (28 januari - 3 februari 2021)

Het thema van deze negende poëzieweek is SAMEN. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen. Ga aan de slag met gedichten, kijk voor ideeën en tips op www.poezieweek.com/school.

Raadgedicht - editie voortgezet onderwijs (eind januari 2021)

Raad met de hele klas het ontbrekende woord van een gedicht. Vanaf de Poëzieweek staat er 10 weken lang iedere week één gedicht op de website met een ontbrekend woord. 


1 2 3 4

Actueel

Winnaars Kinderjury 2020

24 juni 2020 -Het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 6 t/m 9 jaar en Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 10 t/m 12 jaar. Ga naar Nederlandse Kinderjury

Dwars door de storm - Nederland Leest Junior 2020

Het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Dit boek speelt zich af in Groningen in 1953 en gaat over twee kinderen, het arbeidersmeisje Tjakkie en Jacob die op Ambon geboren is. De werelden van Tjakkie en Jacob zijn heel verschillend. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat. Ga naar Nederland Leest Junior

Coco kan het! - Prentenboek van het Jaar 

 

 

 

 


Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen 2021.

De Prentenboek Top 10 2021 is ook bekend. Ga naar Prentenboek Top 10

 Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek 2020

Arend van Dam schrijft het kinderboekenweekgeschenk 2020. Hij heeft veel jeugdboeken geschreven die zich afspelen in het verleden. Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ga naar Kinderboekenweekgeschenk

Mylo Freeman gaat het prentenboek van de Kinderboekenweek maken. Zij is bekend van de prenteboeken van prinses Arabella. Ga naar Prentenboek 2020