Campagnes voortgezet onderwijs

De Inktaap 2021 (1 september 2020 t/m 1 februari 2021)

De Inktaap daagt leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs uit de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs te lezen en hun favoriete boek te kiezen. 

Er was eens... (hele schooljaar)

Er was eens… is een verhalenwedstrijd waarin leerlingen van het vmbo (en mbo, hbo) een eigen verhaal schrijven. Een bekende schrijver geeft een workshop, waarna de leerlingen een eigen verhaal gaan schrijven. Start vanaf december. Kijk voor meer informatie op www.erwaseens.nu.

Jonge Jury (september 2020 t/m 9 juni 2021)

De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs om jeugdboeken te lezen en hun stem uit te brengen op hun favoriete boek. Tijdens de Dag van de Jonge Jury wint de auteur van het boek met de meeste stemmen de Prijs van de Jonge Jury. 

De weddenschap (oktober 2020 t/m april 2021)

In De Weddenschap gaan leerlingen van het VO (VMBO) de uitdaging met drie bekende Nederlanders aan om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. 

Read2Me! (december t/m 10 maart)

 Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor brugklassen van het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen meedoen via de bibliotheek. 

Raadgedicht - editie voortgezet onderwijs (eind januari 2021)

Raad met de hele klas het ontbrekende woord van een gedicht. Vanaf de Poëzieweek staat er 10 weken lang iedere week één gedicht op de website met een ontbrekend woord. 

Po√ęzieweek (28 januari - 3 februari 2021)

Het thema van deze negende poëzieweek is SAMEN. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen. Ga aan de slag met gedichten, kijk voor ideeën en tips op www.poezieweek.com/school.

Geef een boek cadeau! (medio februari)

De campagne Geef een boek cadeau! wil dat alle kinderen in Nederland en België opgroeien tussen de mooiste kinderboeken uit de jeugdliteratuur. Het jeugdboek van 2020 is Koning van Katoren van Jan Terlouw.

Spannende Boeken Weken (medio)

Tijdens Zomerlezen zijn er ook de Spannende Boeken Weken. Voor meer informatie ga naar 

Roald Dahl Dag (13 september)

Elk jaar vieren we op 13 september de geboortedag van meesterverteller Roald Dahl. Kijk voor lesmateriaal op: www.roalddahl-boeken.nl/roald-dahl-in-de-klas
Voor gratis lesmateriaal ga naar Uitgeverij Fontein  


Actueel

Nina Polak wint De Inktaap 2020

15 juni 2020 - Auteur Nina Polak wint met haar roman Gebrek is een groot woord De Inktaap 2020. De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. “Een intrigerend boek over Skip die worstelt met de voortdurende tweestrijd tussen vrijheid en geborgenheid. Haar plaats vinden, zonder daarop vastgepind te worden.” Ga naar De Inktaap

Match winnaar Jonge Jury

3 juni 2020 - Buddy Tengebosch won met Match wint de Prijs van de Jonge Jury 2020. De debuutprijs ging naar het boek Dit is hoe het ging, geschreven door Astrid Boonstoppel. Ga naar Jonge Jury

Auteurs van Boekenweekgeschenk voor jongeren bekend

3PAK bevat drie korte verhalen van niet drie, maar vier aansprekende schrijvers. Dit jaar graphic novel van Pepijn Lanen & Floor van het Nederend én twee spliksplinternieuwe verhalen van Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz! Ga naar Boekenweek voor jongeren

Dwars door de storm - Nederland Leest Junior 2020

Het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Dit boek speelt zich af in Groningen in 1953 en gaat over twee kinderen, het arbeidersmeisje Tjakkie en Jacob die op Ambon geboren is. De werelden van Tjakkie en Jacob zijn heel verschillend. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat. Ga naar Nederland Leest Junior

Leeskalender
Leeskalender voor het VO Voor het voortgezet onderwijs maakte Stichting Lezen een overzichtelijke leeskalender die in het klaslokaal kan worden opgehangen. Deze kalender bevat informatie over leesbevorderende campagnes. Donload de Leeskalender

Campagnes via de bibliotheek

Wil je materialen bestellen voor Nederland Leest Junior of de Boekenweek voor jongeren? Of meedoen aan de voorleeswedstrijd Read2me? mail dan naar de Bibliotheek (Saskia Schaar, Lees- en mediaconsulent Voortgezet Onderwijs & mbo)