Groep 8

Boekentips voorlezen groep 8

Welke boeken zijn geschikt om voor te lezen in groep 8? Hieronder onze boekentips om uit voor te lezen. 

Sophie op de daken

Katherine Rundell

Vanaf de eerste bladzijde sloot ik Sophie in mijn hart en was ik nieuwsgierig of zij haar moeder zou terugvinden. Dit komt door de beschrijving van hoe baby Sophie na een scheepramp gevonden wordt. Ook hoe haar leven - samen met haar voogd Charles - eruit ziet, zag ik helemaal voor me en zette duidelijke karakters neer.

De meisjes: zeven sprookjes

Annet Schaap

Dat een boek met losse verhalen toch steeds na het lezen van een sprookje, meteen naar meer smaakt… Weer een geweldig boek van Annet Schaap: Stijlvolle zinnen met prachtige beeldomschrijvingen. Het formaat alleen al, lag lekker in de hand. Maar of dit pareltje spontaan opvalt tussen de sprookjes/fantasieverhalen, vraag ik me af. 

Films die nergens draaien

Yorick Goldewijk

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.

Offline

Marco Kunst

Dit verhaal, dat zich in de toekomstige tijd afspeelt, is zeker een aanrader én afwisseling in het voorlees- en boekenaanbod. In het jaar 2037 zijn drones en robots die van alles kunnen helemaal niet zo bijzonder meer. Ze printen hele nieuwe steden en lijken alles makkelijker voor de mensen te maken. Maar de virtuele wereld en de realiteit raken steeds meer met elkaar verwikkeld….

De brieven van Mia

Astrid Sy

Wat een prachtig verhaal over zowel de oorlog in het verleden (WO2) als de actuele onrust in de wereld (Syrië). Het jonge gevluchte meisjes lijkt mijlenver af te staan van de oude meneer in het verhaal, maar blijken ontzettend veel overeenkomsten te hebben.

Gevonden

Cees van den Berg

Veel voorleesboeken voor groep 8 zijn dik, waardoor je ze niet binnen 3 weken uitgelezen krijgt. Een dun boek vol humor is dan fijn voor de afwisseling: het boek Gevonden gaat over een verwarde man die gevonden wordt door Frietje. Zoals alles wat ze vindt – normaal gesproken een verdwaalde hond, schildpad of gewonde duif – neemt ze deze meneer ook mee naar huis. Het is een flinke zoektocht om erachter te komen wie deze meneer is.

Mijn jaar in een tent

Tiny Fisscher

De meester van Zwaan daagt de alle leerlingen van zijn klas uit om een challenge aan te gaan. Zwaan wil graag haar eigen angst overwinnen en besluit om in een tent te wonen, een jaar lang. Dit doet ze niet alleen voor zichzelf, maar ook om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen, die vaak ook voor langere tijd in een tent verblijven. 

Ons kasteel aan zee

Lucy Strange

Petra woont met haar ouders en zus Magda in een vuurtoren aan de Engelse kust. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, valt hun gezin uit elkaar. De meisjes komen er alleen voor te staan, maar ze weigeren de vuurtoren te verlaten. De oorlog zorgt voor duistere geheimen, sabotage en wantrouwen in het omliggende dorp, en binnen het gezin.

Oorlog in inkt

Dagboekverhalen
Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda

14 verhalen gebaseerd op dagboeken van kinderen en jongeren opgetekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mooi voorleesboek omdat vanuit verschillende perspectieven verhalen over de de Tweede Wereldoorlog worden verteld. 

De reis van Syntax Bosselman

Arend van Dam

In De reis van Syntax Bosselman volgen de hoofdpersoon Syntax Bosselman, die de slavernij aan den lijve ondervond op een plantage in Suriname. In 1883 werd hij met 27 landgenoten naar Amsterdam gehaald voor de Wereldtentoonstelling om tentoon gesteld te worden aan de Amsterdammers.


Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media