Basisonderwijs

Lezen & leesplezier

Hoe kan je als leerkracht in het basisonderwijs het leesplezier van kinderen vergroten? Hier vind je tips hoe je het leesplezier van kinderen kan vergroten, andere vormen van (samen)lezen waarmee het leesplezier en de motivatie van kinderen kan worden vergroot.

Geschiedenisverhalen

Breng de geschiedenis tot leven door geschiedenisverhalen voor te lezen aan je klas. Dit is een mooie en aansprekende manier om de kinderen mee te nemen terug in de tijd. Dan moet je wel weten welke boeken geschikt zijn en voor welke leeftijd of groep.  

Lessuggesties: haal meer uit boeken

Om meer uit boeken te halen worden er bij boeken lessuggesties en activiteiten bedacht door uitgeverijen, auteurs en andere leesbevorderende organisaties (bijvoorbeeld stichting Lezen, Sardes). Wil je meer uit het boek halen dat je voorleest, of wil je bijvoorbeeld graag een Griffel-boek voorlezen en hierover in gesprek gaan met je klas? Doe inspiratie op uit de lessuggesties en activiteiten bij boeken.

Laat een boodschap achter in het zand

Laat een boodschap achter in het zand is een dichtbundel over dieren. Bibi Dumon Tak schrijft meestal informatieve boeken over dieren, en dit keer - voor het eerst - in de vorm van gedichten. Ze beschrijft in ieder gedicht een ander dier en waarom dit dier bijzonder is. Ze giet de gedichten in originele vormen: bijvoorbeeld een app-chat of een contactadvertentie. Ga met je klas aan de slag met deze rijke gedichten.

De waanzinnige podcast

Luister met je klas naar de Waanzinnige Podcast, bijvoorbeeld tijdens het tienuurtje. De Waanzinnige podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. 

Boekenzoeker

Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die je kiest, geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen. 

Leessandwich

Ben je op zoek naar een andere manier om begrijpend lezen vorm te geven? De didactiek ‘De leessandwich’ hanteert een andere aanpak dan het ‘traditionele’ begrijpend leesonderwijs, waarbij vragen bij teksten worden beantwoord. Bij de leessandwich zijn leerlingen actief met de inhoud van de tekst bezig. Lees meer

Theaterlezen - met Ontsnapt!

In Ontsnapt! staan 20 verhalen en 10 moppen die in het verleden plaatsvinden. Over Romeinse soldaten, over een ontsnapping in een boekenkist, over kinderen die in een fabriek werken, over een partijtje voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer. De verhalen zijn soms grappig, soms spannend en soms ontroerend. En ze gaan allemaal over toen! 

Serie: Zelf lezen over lang geleden

Sommige jonge kinderen die net leren lezen hebben al grote interesse voor geschiedenis. Deze boekjes zijn ideaal om door historische verhalen het leesplezier te stimuleren. De boekjes zijn in verhalende vorm geschreven, over historische figuren of gebeurtenissen. 

Lees je digiwijs

Hoe besteed je aandacht aan digitale geletterdheid? Hoe kom je in gesprek met je leerlingen over bijvoorbeeld digitaal pesten en goed omgaan met sociale media? Zwijsen heeft de serie Lees je digiwijs die hier uitkomst voor kan bieden. Door dezwe herkenbare en spannende verhalen voor te lezen kan je over deze onderwerpen in gesprek gaan met je klas.

Tijgerleesboeken - spannend maar géén AVI-niveaus

Leesplezier is een belangrijke stimulans voor kinderen om te lezen. Daarom heeft uitgeverij Querido de serie Tijgerlezen uitgegeven, om de beginnende lezers enthousiast te maken voor lezen. De nadruk ligt op humor en spanning. Tijgerleesboeken zijn niet geschreven met de avi-regels in het achterhoofd of met afspraken over de moeilijkheidsgraad van woorden en zinnen.

Nieuws en aankomende events van Cpunt in je mail?

Ontvang nieuwsbrief

Volg Cpunt op social media